Zvieratká ako domáci psychoterapeuti

Pexels Pixabay 416160

Myšlienka emocionálnej podpory od zvierat nie je nová. Ľudia žili v úzkom kontakte so zvieratami odjakživa, ale industriálny rast a následná urbanizácia ľudí vo vyspelých krajinách posunuli do sféry rušného mestského života následkom čoho sa blízky kontakt so zvieratami sa z nášho života vytratil. Pravdepodobne nie je náhoda, že práve najrozvinutejšie krajiny sveta s vysokou mierou urbanizácie majú zároveň aj najvyššiu mieru výskytu depresií a úzkostných porúch.

Človek si so zvieraťom dokáže vytvoriť jedinečné puto. Zvieratká sú totiž nekonečným zdrojom bezpodmienečnej lásky. A práve vďaka tejto vlastnosti má prítomnosť domáceho miláčika na človeka nesmierne pozitívny vplyv, a to nielen na jeho fyzické ale aj psychické zdravie.

Pexels Sam Lion 6001190
(c) Pexels

Vedeli ste však, že zvieratko nie je len skvelý spoločník, ale môže byť zároveň aj Vašim domácim terapeutom? Animoterapia – je liečenie pomocou zvierat. Využíva pozitívne pôsobenie zvieraťa na emocionálne a fyzické zdravie človeka. Špeciálnymi  a najčastejšie využívanými metódami animoterapie sú: canisterapia (terapia prostredníctvom psíkov), hipoterapia (koní) a felinoterapia (mačiek). Napríklad mačacie pradenie s frekvenciou 20-140 hertzov má schopnosť človeka okamžite upokojiť,  zredukovať stres a dokonca môže znížiť riziko infarktu a cievnej mozgovej príhody (Qureshi, Memon, Vazquez, Suri,  2009).

Okrem kardiovaskulárnych benefitov, domáci miláčik redukuje pocity osamelosti, úzkosti, zlepšuje náladu a okrem toho Vás  prinúti lepšie si naplánovať a zorganizovať svoj deň. Vzhľadom na to, že zvieratko potrebuje pravidelnú starostlivosť, je potrebné ho pravidelne kŕmiť, venčiť a venovať sa mu, môže byť Vašim pomocníkom napríklad aj pri chudnutí a zlepšovaní fyzickej kondície.

Pexels Zen Chung 5745216
(c) Pexels

Interakcia ľudí so zvieratami má priamy súvis s produkciou viacerých hormónov a neurotransmiterov, najmä serotonínu, phenylethylamínu,  prolaktínu a oxytocínu. Zároveň kontakt s nimi znižuje hladiny stresového hormónu kortizolu (UCLA, Health, 2021). Kontakt s domácim miláčikom preukázateľne zlepšuje kardiovaskulárne zdravie – znižuje krvný tlak a redukuje srdcové arytmie (Arhant-Sudhir & Arhant-Sudhir, 2011), znižuje množstvo užívaných liekov, spomaľuje dýchanie u ľudí s úzkostnými poruchami, zmierňuje fyzickú bolesť a umožňuje deťom s poruchami autistického spektra vytvoriť hlbokú vzťahovú väzbu so zvieratkom a  následne tak zlepšiť ich sociálne interakcie a jazykové schopnosti (UCLA, Health, 2021).

Z fyzických a psychologických benefitov sa môžu tešiť aj majitelia morčiat, škrečkov, zajačikov a dokonca aj rybičiek. Pozitívny vplyv na človeka môže mať totiž napríklad aj pozorovanie pohybu zvierat v akváriu.

Pexels Petar Staraevia‡ 2389073
(c) Pexels

Terapeutický potenciál zvierat sa využíva v tzv. terapii asistovanej zvieratami (Animal-Assisted Therapy), v ktorej zvieratká pôsobia ako skutoční, odborne vycvičení terapeuti. Pomáhajú ľuďom zvládať úzkosť, zlepšújú depresívne stavy a náladu, poskytujú relaxáciu, kognitívnu stimuláciu, zmierňujú pocity osamelosti a môžu byť doslova katalyzátorom pre terapeutický proces. Navštevujú tiež nemocnice a domovy dôchodcov, kde pacientom zlepšujú náladu a pomáhajú im vyrovnať sa s ochorením. Môžu byť tiež nápomocné deťom s problémami v učení alebo v správaní tým, že im pomáhajú lepšie zvládať hnev a iné negatívne emócie (UCLA, Health, 2021). 

Nezáleží však na tom, či je vaše zvieratko profesionálne trénované, terapeutický účinok je citeľný aj bez toho. Stačí, ak zvieratko pohladkáte alebo objímete. Dotyk je totiž jednou zo základných ľudských potrieb a jeho nedostatok môže mať na Vaše zdravie veľmi negatívny vplyv (Harlow, 1956). 

Pexels Peng Louis 1643489
(c) Pexels

V súčasnosti vstúpila starodávna symbióza medzi ľuďmi a ich domácimi zvieratami do novej fázy. V rámci aplikovanej psychológie vznikla nová klinická špecializácia, zameraná na integratívny pohľad na vzťahy ľudí a zvierat a ich terapeutický potenciál. Aké dôsledky má pre terapeutickú prax sa môžete dozvedieť v novej knihe od Vydavateľstva F – Vzťahová väzba s domácimi zvieratami. V tejto jedinečnej knihe tím expertov v biológii a psychológii integruje a kombinuje sofistikované biologické a psychologické poznatky, aby vytvorili vedecké základy pre terapiu ľudí prostredníctvom zvierat, ktoré majú jedinečný potenciál uľahčiť ďalší vývoj, využívanie a skúmanie účinných intervencií.

Back to Top